Bckgrnd_gradient.png

Sustainable Energy & Climate

Verander je klas in een uitvinderslab!

Met de Schone Energie en het Klimaat Challenge kan je snel en makkelijk een les aanbieden die aansluit op ontwerpend leren en de wereld van nu. De leerlingen ontwikkelen kennis over schone energie en het klimaat, doen diverse 21e eeuwse vaardigheden op zoals creatief denken, communiceren en samenwerken. Ook daagt deze challenge kinderen uit om actuele wereldproblemen aan te pakken.

Er doen kinderen mee in Nederland, Frankrijk, Tanzania, Nepal en Ghana. Wij vragen de kinderen om na te denken over de vraag: Wat kun jij bedenken om energie in je woonplaats schoner te maken voor iedereen? Duurzame Ontwikkelingsdoel nummer 7: Schone Energie en het Klimaat.

Waarom meedoen?

•  Je bent op zoek naar een boeiend project voor je klas (bijvoorbeeld ter vervanging van projecten die zijn afgelast vanwege coronamaatregelen).

•  Je wil jouw leerlingen de kans geven om op een creatieve manier na te denken en oplossingen te ontwerpen voor het klimaat.

•  Het kost maar twee uur lestijd.

•  Jouw leerlingen zullen het gevoel van verbinding ervaren omdat ze net als leerlingen in andere deelnemende landen, allemaal oplossingen voor het klimaat bedenken.

•  De kinderen maken kans om mee te doen in de finale waar ze hun idee tot leven brengen en presenteren aan het innovatieteam van de Gemeente Amsterdam.

Hoe? ...het proces

De uitdaging begint in jouw klas dit najaar tussen 7 december en 15 januari 2021. En wordt gegeven door jou! Je kan zelf een moment kiezen dat jou het beste uitkomt.

 

Tijdens de workshop, die ongeveer twee uur duurt (en eventueel verdeeld kan worden over twee lessen) maken de kinderen kennis met schone energie en de opwarming van de aarde, daarna gaan ze in groepjes hun ideeën bedenken en schetsen. Wij zorgen ervoor dat je alle materialen hebt om hen hierbij te helpen. Bonus: je kan meteen wat onderwijsdoelen afvinken!

 

Na de workshop vragen we je om de inzendingen (schetsbladen) te uploaden naar onze website. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt door de jury. De 10 geselecteerde groepjes kinderen worden uitgenodigd voor de finale met kinderen uit heel Nederland, op 23 januari 2021. De finalisten gaan daar prototypes van hun ideeën bouwen en deze presenteren aan het publiek. Aan het einde van de finale maken we de winnaar bekend.

 

De ideeën van de finalisten worden ook gepresenteerd aan het innovatieteam van de Gemeente Amsterdam die zich buigt over schone energie in de stad.

Doe mee!

→ Maak twee uur lestijd vrij in je agenda in de periode tussen 7 december en 15 januari 2021. Je kan zelf een moment kiezen dat jou het beste uitkomt.

→ Stuur een email met je naam, klas en school naar: GCD@designathon.nl of stuur een app-bericht naar: 06-2654 8544.

→ Begin december sturen we je een login waarmee je het lesmateriaal van onze website kunt downloaden: video tutorial en slideshow presentatie over het thema voor de leerkracht, bedenk- en schets-werkblad voor de kinderen, certificaten voor de kinderen.

 

Om een idee te krijgen van hoe zo'n finale eruit ziet, bekijk dan de video van de Designathon School Challenge: Sorteren en Recyclen van Afval op School. 

Designathon Works Foundation

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam

The Netherlands

CoK: 60140615
RSIN: 853781606
Bank: NL77 TRIO 0197 9551 85

SDG-House_Amsterdam_2019_L_rgb.png
hundred_stickers_sustainability_purple.p
selected_hundred_purple.png
SNF primary logo_long_hi.jpg
Catalyst logo without tagline 80px high
One Family Foundation_big.png
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

© 2020 by Designathon Works. All rights reserved.